The Temple of Fu

code, systems and games

Archive for November 2012

Slackware – mplayer – no video when playing video from UI (the selected video_out device is incompatible with this codec)

leave a comment »

Hello again!

I decided to install Slackware 14. After install any movies that I double clicked on were opened and played but with no video screen! When executing the following command the video played just fine!
mplayer video_file

What I found was that I was getting an error of (the selected video_out device is incompatible with this codec). To fix this I went into mplayer preferences and set the Video device to use X11(XImage/Shm) and now videos play within the GUI via double click.

Hope that helps!

Advertisements

Written by lordfu

November 8, 2012 at 2:50 pm

Posted in Linux, Slackware

Slackware – Virtualbox – Network,Choppy Video and Slow IO

with one comment

I continue, like any nerd, to play with software and technology. My latest adventure has been to migrate my Slackware 13 desktop from VmWare to Virtualbox. I have used both multiple times throughout time, usually switching up when a new release comes out that ‘has the latest whizbang’ feature set.

I migrated my vm (post coming soon) to VBox but upon first boot I could not pull up a webpage or ping my router, set to Bridged network; problem 1 fixed.

Videos loaded painfully slow, Add more video RAM; problem 2 fixed

Videos still played choppy and opening a folder with many items was slow as well, basically any heavy IO task, set storage to SATA ACHI and add a second CPU; problem 3 fixed.

(image shows my added primary .vmdk attached to new controller adding second CPU and more Video RAM in same settings dialogs)

Now my VM is just as quick as a physical counterpart. Hope this helps someone.

Written by lordfu

November 4, 2012 at 9:36 am

Posted in Linux, Slackware